Kennisbankartikel:

Wat moet je weten over arbeidsongeschiktheidsverzekeringen?

Wat is een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Voor de beoordeling van arbeidsongeschiktheid kun je bij de meeste arbeidsongeschiktheidsverzekeringen kiezen uit ‘beroepsarbeidsongeschiktheid’ of ‘passende arbeid’. In dit artikel zullen we je alles vertellen wat je moet weten om een goede afweging te maken bij het kiezen van een AOV. In dit artikel krijg je onder andere te lezen welke keuzes een AOV goedkoper maken en welke risico’s daar tegenover staan. Mocht je nu al vragen hebben over je eigen AOV, twijfel niet en neem contact met ons op!

Neem hier contact met ons!

Beroepsarbeidsongeschiktheid

Beroepsarbeidsongeschiktheid betekent dat bij de vaststelling van de mate van arbeidsongeschiktheid het eigen (verzekerde) beroep bepalend is. Als je bijvoorbeeld accountant bent en je hebt gekozen voor een verzekering op basis van beroepsarbeidsongeschiktheid. Hierin is het niet verplicht je (rest)capaciteiten te benutten voor een andere functie. In de meeste voorwaarden staat, ondanks het bovenstaande, dat men wel passende arbeid binnen de eigen onderneming moet aannemen. De premie voor deze verzekering is hoger dan bij de andere arbeidsongeschiktheidsverzekeringen.

AOV: Passende arbeid

Passende arbeid betekend: “De berekende arbeid voor de werknemer. Dit min de arbeid die niet kan worden verricht door lichamelijke, geestelijke of sociale redenen”.

Kort en goed: werk wat bij je past. Wanneer jij vanwege arbeidsongeschiktheid niet meer in staat bent om jouw eigen beroep uit te oefenen, dan zal een bredere oriëntatie op de arbeidsmarkt nodig zijn. Er wordt dan gezocht naar een beroep welke in redelijkheid aan jou kan worden opgedragen, daarbij rekening houdend met jouw arbeidsverleden, het arbeidspatroon, je opleiding, het salaris, de lichamelijke beperkingen, de afstand tot het werk etc. Bij voorkeur ligt het functieniveau van het beroep zoveel mogelijk op het niveau van het oude beroep. Bij passend arbeid moet je eerder een vervangende functie vervullen dan bij beroepsarbeidsongeschiktheid. Daarnaast is de premie gemiddeld 10% lager dan bij een beroeps AOV.

AOV: Gangbare arbeid

Gangbare arbeid houdt rekening met alle werkzaamheden. Die voor de krachten en bekwaamheden van een verzekerde zijn berekend. En die gelden als algemeen geaccepteerde arbeid. De betrokken verzekeringsmaatschappij gaat dan uit van de arbeid die je nog kunt verrichten, ongeacht jouw beroep en werkervaring. Bij het criterium van gangbare arbeid loop jij als zelfstandig ondernemer een risico, wanneer je op dit moment bijvoorbeeld werkzaam bent als accountant dan kun je bij arbeidsongeschiktheid met het criterium van gangbare arbeid worden gedwongen om een baan als postbode te accepteren. De premie is laag.

Persoonlijke aanpak van PensioenVizier

Al onze adviezen worden door onze medewerkers aangepast aan jouw wensen. Daarnaast bespreken we één keer per jaar persoonlijk het advies. Dit kan bij ons op het kantoor, maar we komen ook graag bij je op bezoek. Heb je vragen over de AOV of wil je andere gerelateerde zaken bespreken..? Neem dan gerust contact met ons op! Daarnaast zijn wij ook bereikbaar op 088- 9000 900 en info@pensioenvizier.nl.

  Schrijf me ook in voor de nieuwsbrief

  Mail mij dit overzicht

  Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle collectieve pensioen mogelijkheden.

  Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

  Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

  Mail mij dit overzicht

  Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle pensioen mogelijkheden.

  Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

  Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

  Aanvraag gratis adviesgesprek

  Vraag nu een gratis adviesgesprek aan en krijg inzicht in jouw pensioen mogelijkheden.

  Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

  Pensioenupdates, ja graag!

  Schrijf je nu in voor onze pensioenupdates en ontvang onze 7 extreem waardevolle tips voor een goed pensioen!

  Net als jij hebben wij ook een hekel aan SPAM, daar hoef je niet bang voor te zijn.